Kategorie
Kadry

Jak obliczyć dietę pracownika?

Kilka przykładów jak obliczyć dietę pracownika za wyjazd służbowy.

Mając pomoc w postaci stawek diety możemy rozpocząć przykłady praktyczne. Rozpoczniemy od pierwszego przykładu.

Pracownik firmy JANDA pan Tomasz, przebywał na delegacji na terenie kraju od 8 stycznia 2019 roku do 12 stycznia 2018 roku. Pierwszego dnia wyjechał z Krakowa do Warszawy autobusem o godz. 7:00, a powrócił dnia piątego o godz. 10:00. Pracodawca nie wyznaczył mu miejsca noclegu, a sam pracownik nie przedłożył rachunków za wykupione miejsce w hotelu. W jakiej wysokości należy mu wypłacić dietę krajową za odbyty wyjazd służbowy?

1. Czas przebywania na wyjeździe służbowym
Od 8.01 7:00 do 12.01 10:00, co daje 4 pełne dni (od 8.01 7:00 do 12.01 7:00) i dodatkowo 3h (od 7:00 do 10:00 12.01).

2. Obliczenie diety
Dieta za pełne dni: 4×30=120 zł
Dieta za niepełny dzień (3h): 30zł x 50%= 15 zł
Ryczałt za nocleg (4 noce): 4×45 zł= 180zł
Razem: 120+15+180=315zł

Pracownik otrzyma 315 zł diety.


Drugi przykład

Pracownik pan Remigiusz przebywał na delegacji w Opolu, gdzie poruszał się za pomocą komunikacji miejskiej. Podróż służbowa trwała od 2.01 9:00 do 5.01 17:30. Pan Paweł nie przedstawił rachunku za nocleg oraz nie zaszły sytuacje, które dyskwalifikowałyby go z otrzymania ryczałtu za nocleg. W jakiej wysokości należy się dieta za podróż służbową?

1. Czas przebywania na wyjeździe

Od 2.01 g. 9:00 do 5.01 g.9:00 tj. 3 dni + 17:30-9:00=8h30min. Razem 4 dni.

2. Obliczenie diety

Dieta za pełne dni: 4×30 = 120 zł
Ryczałt za nocleg (3 noce): 3x45zł=135 zł
Stawka za dojazdy komunikacją: 4x6zł=24 zł
Razem: 279 zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *