Kategorie
Kadry

Dieta służbowa – przykłady obliczeń

Dieta służbowa wynosi niewiele, ale warto wiedzieć jak obliczyć jej wysokość. Kolejne 2 przykłady jak obliczyć dietę za wyjazd służbowy.

Pierwszy przykład.

Pani Antonina z firmy BADO w dniu 14 września o godz. 7:20 wyjechała na delegację. Podroż z Krakowa do Wrocławia odbywała się pociągiem PKP I klasy. Cena biletu w jedną stronę to 48 zł. Wróciła z delegacji 15 września o godz. 16:40. Czas podróży wyniósł 2,5h. 16 sierpnia przedłożyła kartę deklaracji.

1. Czas trwania delegacji

od 14.09 g. 7:20 do 15.09 g.16:40, czyli 1 dzień + 8h20min, czyli razem 2 dni.

2. Obliczenie diety za delegację

2 dni: 2x30zł=60 zł
1 nocleg z 14.09 na 15.09: 45 zł
bilety PKP: 48złx2=96 zł
bilety MZK: 6złx2=12 zł
Razem: 213zł

Pani Antonina otrzyma 213 zł diety.

Drugi przykład.

Adrian Kowalski w dniu 8.12.2019 r. otrzymał zaliczkę na wyjazd służbowy w kwocie 120 zł. Delegacja 13.12.2019r. w celu handlowym. Wyjazd 9.12.2019r. o 8:45. Powrócił 11.12.2019r. o 16:24. Cena biletu w 1 stronę to 50 zł. Wyjazd z Krakowa. Przejazd trwał 3h. Bilet wstępu na targi ślubne – 20 zł. 14.12.2019r. pan Adrian rozliczył delegację.

1. Czas trwania delegacji

od 9.12 g.8:45 do 11.12 g.16:24, czyli 2 dni + 7h39min.

2. Obliczenie delegacji

2 dni – 30złx2=60zł
3 dzień – 30złx50%=15 zł
nocleg – 2×45=90 zł
bilet wstępu – 20 zł
PKP – 50×2=100 zł
bilet MZK – 3×6=18 zł
Razem: 303 zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *